Ozonsuz Ultraviyole

UV-C Hangi durumda Ozon Üretemez?

Ultraviyole Mikrop öldürücü Işınlama (UV-C) dalga boyu, bir iklimlendirme sistemi için paha biçilmez bir araçtır. Tesis yöneticileri, soğutma serpantinlerini mikrobiyal büyümeden uzak tutmak için mikrop öldürücü enerjiden yararlanarak, havadaki bulaşıcı ajanların yayılmasını azaltmanın avantajlarından da yararlanır.

Ancak, bazı tesis yöneticileri, ozonla ilgili endişeleri nedeniyle bu faydaları uygulamaları için kullanmakta tereddüt edebilir. Ultraviyole spektrumu dört ayrı dalga boyu içerirken - UV-A, B, C ve Vakum UV - her biri farklı enerji seviyelerinde çalışır ve sadece bir tanesi ozon (Vakum UV) üretebilir.

Aşağıdaki grafikte de göreceğiniz gibi, Vakum UV, ozon üretebildiği 100-200nm aralığında çalışır. UV-C ise 253,7 nm civarında optimal mikrop öldürücü gücüne ulaşır. Ozon yalnızca 200 nm'nin altında, 253,7 nm'de (254 nm'ye yuvarlanmış) üretilebildiğinden, mikrop öldürücü dalga boyu ozon oluşturmaz.

Ozon üretmeyen daha güçlü 254nm dalga boyuna ek olarak, UV-C lambalar başka bir ozon koruma katmanı sunar. UV Kaynaklarından gelenler de dahil olmak üzere çoğu antiseptik lamba, 185nm ozon üreten dalga boyunun iletimini engelleyen katkılı kuvars camdan üretilir. Katkılı kuvars cam, 253.7nm radyasyonun geçmesine izin verir, ancak 185nm dalga boyunun kaçmasını engeller. Bu nedenle, katkılı camlı antiseptik lambalar ozon ÜRETEMEZ.

Ozon Nedir?

Ozon, dünya atmosferinde düşük konsantrasyonlarda bulunur. Bazı araştırmacılar, bu kimyasalın "yüksekte iyi, ama aşağıda kötü" olduğunu söylüyor. Örneğin, Dünyamızın stratosferini koruyan ozon tabakası olmasaydı, Güneş'in ultraviyole radyasyonu Dünya'daki yaşamı yaşanmaz hale getirirdi. Ancak sokak düzeyinde, yüksek konsantrasyonda ozon bitkiler ve hayvanlar için zehirlidir. İnsanlarda ozon burun geçişlerini tahriş edebilir, mide bulantısına ve uzun süreli maruziyet akciğer iltihabına neden olabilir.

Vakumlu Ultraviyole (UV-V) olarak da adlandırılan ozon, üç (3) oksijen atomu içeren bir gaz molekülüdür ve bu nedenle havadaki oksijen üzerinde dengesizleştirici bir etkiye sahiptir (tahrişe ve insanlar için tehlikeye yol açar). 185nm'ye "ayarlanmış" bir UV lambası, O2 molekülünü bozarak ve onu iki oksijen atomuna bölerek oksijenden (O2) ozon oluşturabilir. Bu iki oksijen atomu diğer oksijen molekülüne (O2) bağlanmaya çalışır. Ozonu (O3) oluşturan bu üçüncü oksijen atomunun bağlanmasıdır.

İronik olarak, 240-315 nm dalga boyundaki UV ışığı, yukarıdaki üçüncü oksijen atomu bağlantısını kıracak ve onu tekrar oksijene dönüştürecektir. En yüksek ozon tahribatı 254 nm dalga boyunda meydana gelir. Yani, 253,7 nm dalga boyundaki bir UV-C lambası aslında ozonu yok edecektir!

ASHRAE (American Society of Heating Refrigerating and Air Conditioning Engineers), bazı hava temizleyicilerinin ozon ürettiğini ve bu nedenle pozisyonunun "havayı temizlemek amacıyla ozon reaktivitesini kullanan cihazların" kullanılmamasını tavsiye etmek olduğunu söyledi.

Performansı Sürdürülebilir Tutmak

Binaların en verimli seviyelerinde çalışmasını sağlamak ve bir binanın ömrü boyunca bu performansı sürdürmek, mühendisleri, iklimlendirme müteahhitlerini ve tesis yöneticilerini belirlemek için günümüzün en önemli zorluklarından biridir. Günümüzde, antiseptik teknolojiyle, neredeyse tüm iklimlendirme sistemleri, sunduğu kanıtlanmış birçok operasyonel faydadan dolayı potansiyel adaylardır: (a) yüzeydeki ve havada taşınan mikroorganizmaların yok edilmesi; (b) ısı transferi ve hava akışı kapasitelerinin "inşa edildiği gibi" koşullara geri döndürülmesi ve korunması; (c) iç mekan hava kalitesini büyük ölçüde iyileştirdi; ve (d) daha az bakım.

Yine, UV-C teknolojisinin iklimlendirme sistemi performansını orijinal kapasitesine geri getirdiği kanıtlanmış olsa da, uzman mühendisler, iklimlendirme müteahhitleri ve tesis yöneticileri, mikrop öldürücü dalga boyunun ozon üretemeyeceğinden emin olabilirler. Dahası, 253,7 nm mikrop öldürücü dalga boyu ozonu yok edecektir.

Bu yüzden 254nm bölgesinde ozonsuz kalın.